6 september 2021

Nieuwe publicatie van de Remonstranten over bijbelse gelijkenissen

Geschreven door Redactie

De Remonstranten geven weer een nieuwe publicatie uit.  Onlangs is verschenen het boek ‘Geef mij die dwaze meisjes maar. In gesprek met Jezus’ gelijkenissen’ over de parabels in de bijbel. Remonstrants predikant Koen Holtzapffel nam het initiatief tot het project en voerde de redactie. Het thema van het boek vormt een van de twee jaarthema’s van de Remonstranten in 2021-2022.

Koen Holtzapffel schreef zelf de negen oneven hoofdstukken in het boek die ingaan op een aantal belangrijke inzichten uit het moderne parabelonderzoek. Hij bespreekt vragen als: Vormen parabels de toegangspoort naar de historische Jezus? Kan een parabel als moreel kompas functioneren? Hoe actueel zijn gelijkenissen eigenlijk en zijn er ook hedendaagse gelijkenissen?

In de negen even hoofdstukken ligt het accent op een specifieke parabel (bijvoorbeeld die van de zaaier). Deze hoofstukken zijn van de hand van remonstrantse predikanten Jan van Belle, Bert Dicou (i.s.m. Petra Schipper), Antje van der Hoek, Pieter Korbee, Marius van Leeuwen, Joost Röselaers, Evelijne Swinkels en Joep de Valk. Deze auteurs leggen hun eigen leven en beleven naast de parabel die ze bespreken. Deze hoofdstukken zou je ‘meditatief’ of ‘reflectief’ kunnen noemen. Het boek is in coronatijd tot stand gekomen. Dat leidde tot meer focus op de zinvraag in het leven, bijvoorbeeld in de parabel van de zaaier.

‘Geef mij die dwaze meisjes maar. In gesprek met Jezus’ gelijkenissen’, Koen Holtzapffel (red.) ISBN: 978-94-93220-08-9. Skandalon, Middelburg 2021. Prijs: € 18,95. Bestel nu in onze webshop.

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd